Hoitajamitoituksesta ei saa tinkiä

Olen eduskuntavaaliehdokkaana jo ehtinyt vastata muutamaan vaalikoneeseen. Yhdessä niistä kysymys kuului suurin piirtein näin:

“Hoitajamitoituksesta on tingittävä, jotta kaikille vanhuksille löytyy hoitopaikka.”

Minun oli koko elämäni hoivan kanssa tekemisissä olleena todettava, että kysymys on hullunkurinen.

***

Hoitajapula on totta. Työntekijäpula on kova. Mutta hoitajanpulan juurisyyt – tuskin pelkästään työssä itsessään, vaikka työ onkin fyysistä ja varmasti monessa kohdin myös raskastakin.

Hoitajapulan syyt ovat juuri siellä, minkä vuoksi hoitajamitoitus säädettiinkin. Moni hoitaja kokee, että tehokkuusajattelu on viety niin pitkälle, että työtään ei voi tehdä inhimillisesti kestävällä tavalla. Ja kun koko ajan porukassa on puutetta, jäljelle jäävät venyvät.

Ja he venyvät niin kauan, kunnes eivät enää jaksa.

***

On omalla tavallaan hyvin surullista, että hoivaa tarvitsevien turvaksi on tarvinnut säätää laki. Mutta käytäntö, Esperi Care -kohuineen, on osoittanut sen, että laki tarvitaan. Tuntuu, että he, jotka nyt vaativat hoitajamitoituksesta tinkimistä, eivät täysin muista, miksi laki säädettiin.

Se säädettiin siksi, että jokainen hoivaa tarvitseva saisi inhimillistä hoivaa.

Että jokainen apua tarvitseva pääsisi kohtuullisessa ajassa vessaan, suihkuun. Saisi puhtaat vaatteet päälle. Kaikki itsestäänselviä asioita heille, jotka eivät hoivaa tarvitse.

Siksi hoitajamitoituksesta ei saa tinkiä. Jokaisella meistä on jakamaton ihmisarvo, eikä kukaan valitse tarvita apua.

Tässä samassa keskustelussa toistuu myös usein virheellinen väite, että “syöttää ja juottaa nyt voi kuka vain”.

Mutta minä kysyn sen näin: kuka meistä haluaisi, että auttamaan tulisi henkilö vain täysin kadunvarresta, ja sen jälkeen sinun pitäisi kirjaimellisesti päästää hänet ihollesi: siitä sitten wc-toimiin, pukemaan ja suihkuun? Entäpä nostotilanteet? Ihmisen nostaminen on täysin toisenlaista kuin tavaran.

Kukaan meistä ei ole tavara.

Hoivan tarvitsija ansaitsee vierelleen ihmisen, joka hallitsee asiat ja haluaa hoivatyötä tehdä.

1 thought on “Hoitajamitoituksesta ei saa tinkiä

  1. Kiitos selkeästä kirjoituksestasi. Osaat hyvin pukea sanoiksi sen miksi hoitajamitoitus on. Oma kokemukseni on hoitajana toimimisesta ja välillä itkettää, hävettää ja raivostuttaa miten työnsä joutuu tekemään kun käsipareja on vain liian vähän. Toivottavasti selkeä argumentointisi saavuttaa myös ne hoitajamitoitusta vastustavat.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close